КРЪЩЕНЕ

Image description

Ритуал:

1 час ангажирано време

Получавате между 80 и 150 дигитални файла

Цена: 

250 леваКАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ:

Ангажиментът на фотографа започва 10-15 минути преди началото на ритуала с репортажно заснемане на пристигането на гостите, семейството и кръстниците, след това следва около 30-минутно фотозаснемане на самия ритуал и приключва с общи снимки около църквата.

Снимките се предават на линк за изтегляне с пост обработка - корекция на светлината и контраста, засилване на цветовете. Обикновено тяхното количество е между 80 и 150 кадъра, като се подбират тези кадри, които най-добре разказват историята на кръщенето. Подборът на кадрите се извършва от екипа на студио PhotoBOX.

Време за предаване на снимките до 30 работни дни.

Студио PhotoBOX запазва правото си да откаже ангажимент, в случай, че има нает видеооператор, който използва каквото и да било осветление по време на ритуала. Намираме, че това убива интимната атмосфера на ритуала и също дава неприятно отражение върху нашата работа.

 

КАК ДА СЕ ПОДГОТВИТЕ ЗА КРЪЩЕНЕТО

Тук ще Ви дадем и малко насоки относно задължителната подготовка за Свето Кръщене, както и ще Ви подскажем как можете да направите кръщенето си още по-приятно и запомнящо се от гостите, ще наблегнем и на това, как да се организирате, за да получите още по-хубави снимки 🙂

 

1. Най-важният избор - кръстник, храм, свещеник, дата и час.

Няма да влизаме в широки обяснения колко е важен изборът на кръстник/кръстница, но определено ще споменем факта, че когато избирате правилния човек, на когото да дадете титлата "духовен родител", трябва да се съобразите с пола му, т.е. ако имате момиченце е добре да изберете кръстница, а ако детенцето Вие момче - кръстник. Задължително условие е кръстникът или кръстницата също да са кръстени.

Изборът за храм също е едно от първите неща в списъка, което трябва да уредите. Тук Ви съветваме, обаче, по-скоро да се спрете на свещеник и така да подберете храма, в който да се проведе кръщенето. Истината е, че в града ни всички църкви са прекрасни и носят своето очарование, но напоследък доста често попадаме на непълни ритуали и тотална липса на тържественост по време на кръщенетата, което се отразява негативно на вашия албум със спомени. 

Що се отнася до датата, доста от клиентите ни избират ден, който е голям църковен празник. От една страна това е чудесно, но трябва да имате предвид, че точно тези дати са едни от най-предпочитаните, което означава, че ритуалите са на всеки 30 минути, пред и в църквите става голямо стълкновение и за един фотограф, който Ви среща за пръв път, е много трудно да отсее вашите гости и тези от другите кръщенета. Също така, по време на ритуала е възможно в църквата да влизат хора, които са там, за да запалят свещичка и да се помолят.

Имайте предвид, че през летните месеци най-подходящите часове за снимки са първите сутрешни или последните следобедни.

 

2. Какво е необходимо да носите за ритуала?

Обикновено, при запазването на дата, всяка църква Ви дава списък с необходимите неща, които трябва да носите. В списъците има леки разминавания, но в общи линии това, което се повтаря навсякъде е:

 

За църквата:

- малка хавлиена кърпа;

- сапун;

- вино;

- олио/зехтин.

 

За кръщелника:

- акт за раждане;

- църковни свещи;

- голяма хавлиена кърпа;

- китка здравец;

- бели дрехи и обувки за преобличане;

- кутийка за косичка;

- шишенце за светена вода;

- питка и мед.

 

Ето и няколко полезни съвета:

Често за кръщене, клиентите ни си наемат декоратор, който да декорира свещите, шишенцето, да изработи кутийки за косичката и въобще да изработи цял комплект за Кръщенето. Тук е мястото да отбележим нещо, което повечето декоратори не Виказват и то е, че в църквата не се палят декоративни свещи, а църковни. Да, точно така, онези жълти свещи, които се купуват от църквата. Затова Висъветваме още при запазването на датата за ритуала, да си купите свещи и да ги дадете на декоратора ви, за да украси тях. И все пак, ако сте решили да използвате декоративни свещи, поръчайте декорация и за тези, които ще купите от църквата.

Сапунът, виното и олиото, а в някои църкви добавят и брашно, са дарения за храма. Не се мръщете, че ги искат, а ги дайте от сърце. Тях не е нужно да украсявате предварително, най-вероятно те ще бъдат дарени на хора в нужда.

От питката се чупи след като приключи ритуала. Докато организирате всичко покрай празника ви, помислете и изберете някоя близка приятелка или роднина, която да излезе с питката пред църквата след като приключи ритуалът, за да може на излизане всички гости да си отчупят от нея.

 

3. Направете атмосферата още по-приятна.

Знаете ли, че можете да си наемете църковен хор? Във всяка църква има специално място за такъв и повярвайте ни, хорът придава тържественост и емоция на ритуала. 

Освен вашите свещи, купете такива и за всички гости. По този начин ще създадете прекрасен фон за вашите снимки. Не е нужно да купувате от големите свещи, малки биха свършили чудесна работа.

Обикновено в църквите е много задушно. Можете да се погрижите за гостите си като им осигурите вода. Често наши клиенти си подготвят 1-2 стекчета с минерална вода, която раздават преди ритуала. Добро решение е да подготвите и няколко ветрила, които да дадете на по-възастните гости и малките деца.

NB! Ако разпращате покани за кръщенето, можете да добавите в тях малко листче, на което да отбележите важни за вас неща, за да не се налага да ги изговаряте с всеки от гостите поотделно и да има неразбрали. Примери:

- Ако вашият подарък включва кръстче или икона, не забравяйте да ги оставите на масата на свещеника преди ритуала, за да бъдат осветени.

- На нашият празник ще присъства фотограф. Молим да не снимате с телефони и други устройства, за да не му пречите да си върши работата. Общите снимки на семейството и гостите ще се проведат след ритуала, около църквата, затова не бързайте да тръгвате към ресторанта.

- Адресът на ресторанта е .....

 

Надяваме се, че съветите ни са били полезни за вас!

 

 

СРОКОВЕ (важи за всички фотосесии):

 

Срокът за предаване на дигиталните файлове и хартиените принтове е до 30 работни дни след направена от вас поръчка.

В случай, че искате да получите снимките си с приоритет, бихме Ви предложили експресна поръчка, тя Ви гарантира, че ще получите снимките си до 3 работни дни, но това би оскъпило сесията Ви двойно, без значение дали искате 1 или всички снимки. Затова Ви препоръчваме да насрочим дата за фотосесията, около месец преди събитието, за да си гарантирате, че снимките Ви ще са готови навреме.

 

 

При поръчка на фотокниги или канави, срокът за изпълнение на поръчките е до 3 седмици след като са готови дигиталните файлове.